دروازه پیر شیب در داخل شهر جهرم در استان فارس قرار دارد که از آثار دوره قاجاریه میباشد.
این اثر دارای دالانی با سقف گنبدی میباشد که عرقچین و مقرنسکاری، پوشش درونی آن را شامل میشود. ارتفاع گنبد تا کف پنج متر است و بالای این دروازه کتیبهای تعبیه شده که تاریخ هزار و دویست و شصت و هشت قمری روی آن حک شدهاست.
در بدنه دیوار این دروارزه شش کتیبه وجود دارد. همچنین سکویی در دو طرف این دروازه به عرض چهار و نیم متر و با ارتفاع یک متر تعبیه شده است.
از جمله تزئینات این دروازه میتوان به کاربندیهای داخل سقف آن اشاره کرد. در سمت چپ این دروازه دو دریچه مشبککاری شده وجود دارد که آن را از قبرستان و مسجد پیر شبیب جدا کرده است. عمده مصالح به کار رفته در این بنا، لاشه سنگ با ملاط گچ است.
قطب آباد شهری درجنوب استان فارس و شمال شهر جهرم میباشد که به عنوان شاهراه جاده ای و گلوگاه عبور به بنادر و جزایر کشور در حوزه خلیج فارس بسیار حائز اهمیت است.
بانی این شهر دانشمند فرزانه ای بنام عبدا... قطب محی معروف به قطب الدین میباشد که در قرن نهم زندگی میکرده و اینجا رابه عنوان مرکزی برای تعلیم علوم بنا میکند. این شهر که از روزگاران دور به عنوان مسیر امن عبور کاروانها و محل تجارت و اتراق آنها به شمار میرفته است یکی از شهرهایی میباشد که بر اساس اصول دینی، اخلاقی، تعلیمی، معیشتی و تجارت بنا میشود و ساکنان اولیه آن مقید به رعایت این اصول بوده اند.
هرچند قطب الدین نام اولیه این اجتماع شهری مستقل را اخوان آباد میگذارد اما مریدانش به پاس خدمات ارزشمند این دانشمند فرهیخته بعدها نام این شهر را قطب آباد میگذارند.
پارک کوهسار دره نمین در شهرستان جهرم یکی از بزرگترین پارکهای جنوب استان فارس میباشد و به دلیل محیط طبیعی و دلنواز و منطقه وسیع و امکان توسعه فراوانش در آینده ای نزدیک به جرات میتوان عنوان زیباترین پارک جنوب کشور را به آن نسبت داد. این پارک بزرگ در دهانه کوههای سرفراز جهرم در دره نمین جهرم قرار دارد. دره نمین در جنوب شهر جهرم واقع میباشد.
مردم جهرم این پارک را به عنوان پارک بالا نیز میشناسند. به دلیل واقع شدن در دره نمین از این پارک به عنوان پارک دره نمین نیز یاد میشود.
پارک کوهسار مشرف به شهر جهرم میباشد و چشم اندازی بسیار زیبا و دلپذیر دارد. مناظر طبیعی این پارک واقعا تماشایی هستند. از خصوصیات پارک میتوان محوطه فوق العاده وسیع آن اشاره کرد.
منطقه شکار ممنوع کوه گرم در شهرستان جهرم از توابع استان فارس که مساحت آن حدود پنجاه و چهار هزار و دویست و شصت و چهار هزار هکتار میباشد، در صد و چهل کیلومتری جنوب شرقی شهر شیراز و در سی کیلومتری شمال غرب شهر جهرم واقع شده است. این منطقه جزئی از حوضه قره آغاج بوده که از نظر تقسیمات کشوری در محدوده بخشهای مرکزی، جهرم، خفر و سیمکان قرار میگیرد.
اولین بار این منطقه در تاریخ پانزدهم فروردین سال هزار و سیصد و هفتاد و دو به مدت پنج سال به عنوان منطقه شکار ممنوع معرفی شد و در تاریخ پانزدهم فروردین سال هزار و سیصد و نود و یک نیز مجددا به مدت پنج سال این آگهی تمدید شد.
حدود هفتاد و پنج درصد از کل مساحت منطقه شکار ممنوع کوه گرم را زیستگاه کوهستانی در بر میگیرد.
منطقه شکارممنوع کوه سیاه در جنوب غربی شهرستان جهرم از توابع استان فارس واقع شده که مساحتی حدود سی و دو هزار و هشتصد و سی هزار هکتار را در بر میگیرد.
منطقه کوه سیاه در تاریخ یکم آذر ماه سال هزار و سیصد و هشتاد به مدت پنج سال شکارممنوع اعلام شد. آخرین آگهی منطقه مذکور در سال هزار و سیصد و هشتاد و چهار است که ممنوعیت شکار در این منطقه به مدت پنج سال تمدید گردید.
این منطقه دارای اقلیم خشک و مدیترانه ای دارای کوهها و ارتفاعات زیادی میباشد و تقریبا میتوان گفت که بیشترین بخشهای منطقه کوهستانی میباشد و بلندترین ارتفاع آن سه هزار و دویست و هفتاد و نه متر، به نام قله ول میباشد. وجود تپه ماهورها و منابع آب فراوان از ویژگیهای این منطقه میباشد.
آبشار خفر در استان فارس و در فاصله هفتاد و پنج کیلومتری شهرستان جهرم در مسیر مواصلاتی جهرم به شیراز بعد از میدان گل نرگس قرار دارد و به عنوان یکی از جاذبههای مهم گردشگری شهرستان جهرم در شهر خفر محسوب میشود .
روستای خفر مبدا صعود به قلل دنا (قله بیژن سه یا قاش مستان) میباشد و آب فراوان آبشار خفر نیز از قلل مرتفع دنا تغذیه میشود.
اهالی قدیمی نام این آبشار را آبشار مروارید گذاشته اند و شاید وجه تسمیه نام مروارید بر این آبشار این باشد که موقعیت مکانی این آبشار طوری واقع شده که هنگام طلوع و
بالا آمدن خورشید از پشت کوه مقابل این آبشار و تابیدن تشعشع خورشید به قطرات معلق آب که از بالا و از ارتفاع پنج متری به پایین میریزد همچون مرواریدی درخشان چشم هر بیننده ای را نوازش میدهد .
روستای هکان جهرم در 35 کیلومتری شمال غرب شهر جهرم از توابع استان فارس قرار دارد. مردمان جهرم به این روستا " هکون " نیز میگویند. علاوه بر معماری بسیار زیبا و جالب این روستا ، دشتی بسیار زیبا معروف به " دشت هکان " نیز در مجاورت روستای هکان واقع شده است که یکی از جاذبههای دیدنی روستا به شمار میرود. جاده هکان نیز از سمت جنوب خود به منطقه قلات میرسد. این منطقه نیز بسیار دیدنی است و اهالی جهرم گاهی اوقات نام این دو منطقه ، یعنی قلات و هکان را با هم میآورند.
شغل بیشتر اهالی این منطقه کشاورزی میباشد و تنباکو ، ، برنج ، خرما ، مرکباتی چون لیموترش ، لیمو شیرین محصولات روستای هکان است. ناگفته نماند در بین ساکنین منطقه معروف است که خوشمزهترین برنج در دنیا برنج هکان میباشد.
آدرس : قلعه گبری جهرم در استان فارس ، شهرستان جهرم ، با فاصلهای کوتاه از غار سنگ شکنان واقع شده است.
" قلعه گبری جهرم " ، بر فراز کوهی کوچک ، باصفا و سرسبز در درون تنگه قلعه گبری قرار دارد. قلعه گبری محل سکونت زرتشتی هایی میباشد که قبل از ورود مسلمانان در جهرم زندگی میکردند. بدیهی است که این قلعه بعد از ورود اسلام اهمیت خود را از دست میدهد. البته در حمله اعراب به این منطقه چیزی از این قلعه تاریخی به جای نمیماند.
قلعه گبری جهرم که در فاصله کوتاه از غار سنگشکنان واقع شده است ، طوری طراحی و ساخته شده بود که میتوان کل شهر را از آنجا زیر نظر گرفت.
یکی از ویژگیها و شگفتیهای قلعه گبری جهرم ، این است که در سنگ کوه حفر شده است و به شکلی بنا گشته که هیچکس نمیتوانسته از این قلعه بالا برود و به آن نفوذ نماید
جاده ادویه نام جاده سنگ فرش شده ای است که در 15 کیلومتری شهرستان جهرم ( 185 کیلومتری شیراز ) در استان فارس قرار دارد. قدمت این جاده ، به 400 سال پیش باز میگردد و از جمله شاهکارهای مهندسی راهسازی دوران صفویه به شمار میرود. این جاده پس از احداث از شهرهای لار و جهرم میگذشته و به اصفهان ، پایتخت صفویه ختم میشده است. در محدوده مسیر جاده ادویه ، در نزدیکی روستای چاه تلخ ، چهار آب انبار و دو کاروانسرا به چشم میخورد ، ولی از آن مسیر به بعد ، کوهستانی است و جاده سنگ فرش کوهستانی وجود دارد که در نوع خود یکی از شاهکارهای مهندسی و جاده سازی محسوب میشود. ناگفته نماند که برای احداث جاده ادویه اصول راهسازی در پیچها و گردنهها رعایت شده است که این یکی از ویژگیهای بسیار مهم این جاده میباشد. عده ای از کارشناسان تاریخی هم معتقدند که در دوره صفوی پلی در این منطقه ساخته شده که متاسفانه هم اکنون اثری از این پل یافت نشده است.
جنگل چاتیز در 35 کیلومتری جنوب شرقی شهر جهرم به سمت لارستان در استان فارس ، واقع شده است. اهالی جهرم به این جنگل ، " چاه تیز " نیز میگویند. جنگل چاتیز از جمله جنگلهای گرمسیری میباشد که در کنار کوهستان واقع شده است. این جنگل دارای پوشش گیاهی همچون درختان کُنار ، بادام کوهی ، کُهور ، بَنه ، آلوک ، گَون و غیره ( درختان نواحی گرمسیری ) میباشد. جالب است که بدانید اُکالیپتوس بنه ، اَلُوک ، گَوَن به طور طبیعی در این منطقه میرویند.
درختان این جنگل علاوه بر چشم نواز کردن منطقه ، دارای قدمتی چند صد ساله هستند ، و ناگفته نماند که در گذشته زیبایی بیشتری را دارا بودند. چنگل چاتیز ، از جمله جنگلهای تُنک و کم پشت است و هرچند که تراکم زیادی ندارد اما با وجود کوههای زیبای آن منطقه بهعنوان یک تفرجگاه سرسبز ، میزبان مردم جهرم میباشد